72 mikro-godišnja doba po japanskom kalendaru

Po starom japanskom kalendaru godina je podijeljena u 72 mikro-godišnja doba. Svako od tih doba ima svoj naziv i svoja obilježja u skladu sa tim što se dešava u prirodi.

Period od 7-11 jula naziva se Mala vrućina i on prethodi periodu Velike vrućine.
U periodu Male vrućine duvaju vrući vjetrovi i označavaju kraj sezone kiša.
Riba koja se jede u ovo doba je vrsta štuke, na japanskom se zove hamo. Ovo je i doba kada su sazrele šljive, te se i one često nalaze na trpezama širom Japana.

Tradicija slanja poklona u znak zahvalnosti ljudima koji čine naš svakodnevni život boljim (o-čugen) još uvijek je prisutana u Japanu. Pokloni se šalju upravo u ovo doba -  tokom prve dvije sedmice jula.


Ovaj način poklanjanja pažnje prirodi i ljudima oko nas me inspirisao da počnem da posmatram mikro-godišnja doba gdje god se nalazila.

Trenutno sam na sjeveru Evrope, u Norveškoj.

Prva sedmica jula označava doba godišnjih odmora i sve polako usporava. Norvežani koriste svaki slobodan trenutak da budu u prirodi u uhvate po koji sunčev zrak.

Ovaj period od 7-11 jula je sunčani period ukrašen dašcima toplog vjetra. Dani su još uvijek dugi i svijetli. Sočne, slatke norveške jagode pojavljuju se na improvizovanim prodajnim mjestima pored puta. Zeleniš je takođe prispio tako da se jedu i razne vrste zelenih salata uz roštilj.


A boje u mojoj bašti izgledaju ovako:




Kommentarer

Populære innlegg