Yukimi doro - japanske kamene lampe za posmatranje snijegaSvako godišnje doba ima svoju čar. Veoma je bitno znati uživati kako u suncu, tako i u kiši i snijegu. Japanci su posmatranje promjena u prirodi zaista usavršili. Pa tako obilježavaju promjene u prirodi time što se zaustave i posmatraju ih - na primjer, posmatraju cvjetanje trešnjinog cvijeta, posmatraju mjesec, posmatraju svitce, posmatraju i osluškuju otvaranja lotosovog cvijeta, posmatraju boje japanskog javora... 

Postoji više vrsta japanskih kamenih lampi koje se postavljaju u vrtove.  Svaka od njih ima poseban oblik i posebno značenje.
Yukimi - doro je vrsta lampe koja se još naziva i lampa za posmatranje snijega. Te lampe imaju nožice i krov im je tako napravljen da zadržavaju snijeg. I tako možemo da uživamo u divnim oblicima koje snijeg pravi.


No, nemamo svi mogućnost da nabavimo japanske kamene lampe. Ali filozofiju i estetiku koja je u srži njihovog postojanja možemo da pratimo i na neke druge načine. Na primjer, ovo je panj u obližnjoj šumi - fantastičan primjer prirodne kamene lampe za posmatranje snijega.

 A evo i ikebane inspirisane kamenom lampom pokrivenom snijegom.

Kommentarer

Populære innlegg