Novogodišnja ikebana


Novogodišnji praznici su jedan od najvažnijih praznika u japanskom kalendaru. Za tu priliku se prave aranžmani i ispred kuće i u kući. Aranžmani koji se prave ispred kuće su obično kombinacije sa granama borova - i to sa obije strane vrata - za žensku i mušku stranu.

Najvažniji materijali koji se koriste u novogodišnjoj su: bambus, bor i grane japanske šljive. Ova tri materijala su veoma simbolčina. 
Bambus (ta) označava izdržljivost zbog svoje osobine da se ispravi iako ga mi savijemo. Bor (matsu) je vječito zelen što simbolizuje snagu i dug život, a japanska šljiva (ume) cvjeta čak iako još uvijek ima snijega i time simbolizuje postojanost i otpor. Kombinovanjem ovih materijala i simbola, preko ikebane se iskazuju želje da se ove osobine prenesu na prijatelje i rodbinu.

Novogodišnja ikebana je obično zimski aranžman koji u sebi uvijek sadrži i nagovještaje proljeća. U ovoj ikebani koju vidite na slici, nagovještaj proljeća su sitne hrizanteme u dnu aranžmana. 

Boje koje moraju biti prisutne u ovoj vrsti ikebane su crvena i bijela. Crvena boja je simbol života, a bijela označava prisutnost zime.

Ovaj aranžman se može klasifikovati kao naturalistični, uspravni aranžman, slobodnog stila. Uspravnost aranžmana takođe ukazuje na postojanost, izdržljivost i zdravlje.





Bambus, bor, hrizantema i krin

Kommentarer

Populære innlegg