Ikebana i ispiti

Upravo sam se vratila sa četvrtog po redu ispita iz ikebane po sistemu škole Sogetsu. Ispit se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Teorijski dio se radi pismeno i sastoji se od raznoraznih tema kao npr. istorija ikebane, filozofija ikebane, mjesto škole Sogetsu u istoriji ikebane, kako boje utiču na naše aranžmane i na naša osjećanja, pravila osnovnih i slobodnih stilova itd. Praktični dio se sastoji od pravljenja 5 ikebana na zadate teme. Ovo je veoma zahtjevan ispit koji traje minimum pet sati. No, nakon završenog ispita dobije se tako divan osjećaj ispunjenosti.

U školi Sogetsu postoje četiri osnovne knjige koje čine gradivo i na osnovu kojoh se radi. Nakon svake knjige se polaže ispit. Kad se završi sa sve četiri knjige, onda se dalje nastavlja studiranje za prvi od osam "nivoa" nastavnika. Ove fotografije stranica knjiga su pozajmljene sa stranice Sogetsu škole čiji link vidite sa desne strane.


 


Moja nastavnica (sensei) se zove Lisbeth Lerum i ona drži časove na Nesoddenu (poluostrvo u blizini Osla). Pravo je zadovoljstvo ići na časove kod nje zato što ona prilagođava tip nastave osobi koju podučava. Lisbeth podučava učenike tri puta sedmično. Pored toga često ima izložbe, a radi aranžmane po porudžbi npr. u japanskoj ambasadi. 

Ova fotografija je sa jedne izložbe ikebane u muzeju "Munch" u Oslu, daleke 2003. godine.



Lisbeth Lerum i Tatjana Felberg, 2003.

Kommentarer

Populære innlegg