Božić kao dio japanske tradicije

U Japanu je božić postao dio tradicije, ne u smislu religiozne tradicije već u smislu uživanja u ritualima i slavljenju. Prodavnice se prigodno ukrašavaju, razmjenjuju se božićnji pokloni  i prave se ikebane sa temom božićnjih praznika. (U Japanu je važniji praznik slavljenje Nove godine; o tome nekom drugom prilikom.)
Božićne ikebane se razlikuju po tome što je "dozvoljena" upotreba sjajnih ukrasa. Naravno,  ne zaboravljanju se osnovni principi ikebane. 
Crvena boja je nezaobilazna u božićnim ikebanama, možda i zato što nam popravlja raspoloženje u mračno zimsko doba. Takođe se koristi zelena boja koja nas umiruje i daje nam nadu da će proljeće ponovo nastupiti. 




Zadatak: slobodni stil (jiyu), prave linije, netradicionalan materijal (prozirna sjajna tkanina i novogodišnje kuglice), anthurium ili cala (ovdje gerberi) i brane bora

Varijacija broj 2


Slobodni stil, cvijet božićnje zvijezde dopola uronjen u vazu sa ledom (savijenim celofanom koji se isječe na trake,  gužva i stavlja u vaz, nakon čega se vaza polako puni vodom)
Detalj


Plastična mreža, obojena drvca i dva cvijeta

Obojena grana, božićnja zvijezda i vrpce crvene boje omotane oko grana


Grane crne ribizle, bor, crvene bobice i orhideja

Kommentarer

Populære innlegg