Osnove Sogetsu ikebane - uspravni stil



Prva ikebana koju početnici prave jeste ikebnana osnovnog uspravnog stila (basic upright style).
Ali prije nego što vam objasnim kako da je napravite, da vidimo prvo šta nam treba od alata. 

Prvo, potrebne su nam makaze - najbolje ako se mogu pronaći one japanske izrade. Na fotografiji vidite dvije vrste. Makaze su veoma bitne jer nakon određenog vremena postanu produženi dio vaše ruke. Osim ovih makaza, poželjno je imati i makaze koje mogu da režu deblje grane, a kasnije, kad budete napredovali u ikebani i makaze koje režu metal.

Sljedeće što nam je potrebno jeste kenzan ili jež. Ježevi su bili veoma popularni jedno vrijeme pa su ih onda zamijenile raznorazne spužve/pjene (Oasis). Ako se bavimo ikebanom klasičnog tipa, kenzan nam je neophodan. Kenzani se u Japanu proizvode u svim mogućim veličinama i oblicima.

Uspravna spravica koju vidite na lijevoj strani fotografije (zabodena u jedan od kenzana) koristi se za čišćenje i ispravljanje metalnih bodlji ježića nakon duže upotrebe.

Makaze za ikebanu, ježevi (kenzan) i spravica za ispravljanje ježevih bodlji

















Sljedeće što nam je potrebno jeste vaza. Vaze mogu biti plitke i visoke. U plitkim vazama se aranžira takozvana “moribana“, a u visokim “nageire“.

Vaza ima raznih oblika i veličina. Za početak je možda najjednostavnije koristiti okrugle niske posude, kao na slici ispod. Na toj slici vidite primjer osnovne, uspravne ikebane. Ako pažljivije pogledate aranžman primjetit ćete da se sastoji od tri glavne linje - najviše predstaljene granom u sredini (shin), srednje (soe) koja se nalazi lijevo od glavne grane i treće (hikae) linjije predstavljene najdužim cvijetom.   




Tulipani, bor i grane


Skicu možete vidjeti ovdje (iz udžbenika Sogetsu Textbook 1-2).








Kommentarer

Populære innlegg