Lekcija: ikebana u japanskim korpama od bambusa

Kurs ikebane se nastavlja. Juče je bio prvi čas ove jeseni kod moje nastavnice Lisbeth Lerum. Tema jučerašnjeg časa je bila ikebana i japanske korpe od bambusa.

Pletenje korpi od bambusa se smatra nacionalnom umjetnošću u Japanu. Tradicija upotreba pletenih korpi potiče iz 14. vijeka i dolazi u Japan iz Kine. Slike primjera japanskih pletenih korpi možete vidjeti ovdje.

Korpe od bambusa se smatraju savršenim skladom nježnosti i snage, upotrebnosti i elegancije kao i muškosti i ženstvenosti. U sebi sadrže i elemente zena - vjerovanje da se ljepota nalazi u jednostavnosti.  Postoje dva osnovna stila pletenja korpi od bambusa: karamono i wagumi stil. Karamono ili kako se još naziva Kyoto stil je formalan stil u kojem se tanki kaišići bambusa pletu simetrično. Wagumi ili Tokyo stil dozvoljava i šire kaiševe bambusa koji se redaju i simetrično i asimetrično. Primjer korpe na sljedeće dvije fotografije pripada stilu karamono, dok je korpa na trećoj fotografiji pletena veoma labavo:



Ova korpa je rađena u karamono stilu.











Bupleurum i gerberi. Ovdje je korpa pletena veoma labavo.


Korpa pletena u wagumi stilu




Materijali koji se najčešće koriste kada se pravi ikebana u korpama su različite vrste trave i poljsko cvijeće. Bitno je da se prate boje godišnjih doba - na proljeće i ljeto - svijetle boje, u jesen - jesenje boje.  Fotografije ilustruju upotrebu jesenjih boja: tamno crvene, narandžaste i žućkaste.








Kommentarer

Populære innlegg